петък, 9 декември 2016 г.

Приключи първият Майсторски клас по Екопредприемачество

В навечерието на Студентския празник (08 декември) студентите, участващи в Майсторския клас по Екопредприемачество защитиха успешно своите екипни разработки.
 
Шестнадесет представители от различни факултети на Русенския университет, разпределени в пет екипа, демонстрираха възможностите за разработването на специфични пазарни ниши, които освен да носят бизнес успех са насочени и към опазването на околната среда и природните ресурси. Програмата от презентации включи: доклад за бизнес средата на електромобилите в България; анализ на екологичните бизнес практики на три от най-големите компании в хранителния сектор в България; концепция за консултиране на земеделски производители за еко сертифициране; бизнес план за предприятие за преработка на отпадъци и бизнес план за изделия от рециклирани материали.
 Майсторският клас по Екопредприемачество се организира от Факултет Бизнес и мениджмънт на университета по съвместен проект с Института за изследване на обществата и знанието при БАН, финансиран от Институт за екологични изследвания (Хайделберг) и Германската федерална екологична фондация (DBU). Русенският университет бе един от трите университета България, избрани за провеждане на пилотното обучение, тъй като разполага с необходимата база и преподаватели, сертифицирани по методики на Harvard Business School и Cambridge University. В рамките на 10 седмици студентите имаха възможност да участват в иновативни обучителни практики за изграждане на своите умения и компетенции, включващи: тренинг за личностни характеристики, приложими в бизнес среда; иновативно мислене, креативност и формиране на идеи за бизнес дейност; предприемачески роли и развитие на успешни компании; бизнес планиране и презентиране пред инвеститори.
 
Семинарите и консултациите на екипите бяха водени от двама ментори – д-р ик. Свилен Кунев от Бизнес факултета и маг. ик. Емилиян Енев (Startup Factory), като някои от темите бяха илюстрирани с директни посещения на място при вече действащи еко предприемачи. Такъв бе примерът с реализирания семинар в еко хотел на територията на Природен парк „Русенски лом”, където студентите дискутираха със собственика внедрените модерни технологични решения за пестене на енергия, вода и ресурси, както и за стимулиране на местното производство и културни традиции.
С успешното завършване и на този майсторски клас по екопредприемачество вече 24 студенти от технически и хуманитарни специалности на университета получиха сертификат, удостоверяващ придобиването на специфични компетенции, които да са от полза за тяхното професионално развитие и успешна реализация в бързо променяща се бизнес среда. Форматът на обучението при желание може лесно да се адаптира към работа и с ученици от училищата в Русе и региона, които да надграждат своите умения още докато са кандидат-студенти.

 
Автор: гл. ас. д-р Свилен Кунев
За контакти и повече информация: 0887 934 639

2 коментара:

  1. Събитието получи отзвук в регионални и национални медии:
    http://www.ruseinfo.net/news_156472.html
    http://rousse.dir.bg/news.php?id=24710116
    http://www.ruse.utre.bg/2016/12/09/404281-studentite_ot_maystorskia_klas_po_ekopredpriemachestvo_sus_svoi_razrabotki
    http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1476436
    http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=31000

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване